Vraagbaak

Hieronder vindt u een overzicht van de antwoorden op de vragen die mij gesteld worden. • »Afstellen

  Wat is eigenlijk het Afstellen van een gitaar?

  Afstellen betekent: een instrument in optimale conditie brengen. Dat geldt voor de bespeelbaarheid, maar net zo goed voor de zuiverheid.

 • »Aktie

  Ik heb een hoge Aktie. Is daar iets aan te doen?

  Afhankelijk van de oorzaak zijn er diverse remedies: Het verlagen van het kambeen, het stellen van de halspen en als dat niet helpt, een ‘neck reset’ (wijzigen van de hoek die de hals met de klankkast maakt).

 • »Bas & bassnaren

  Bassen heb je in ‘short scale’ en ‘long scale’. Wat is het beste?

  Omdat er grote en kleine mensen zijn, zijn er ook korte en lange basgitaren. Onder  gelijke omstandigheden zou een lange bassnaar beter moeten klinken omdat een lange dunne snaar soepeler is dan een korte dikke. 

 • »Bespeelbaarheid

  Zere vingers als ik langer dan een kwartier op mijn steelstring speel.

  Dunnere snaren helpen een beetje, maar meestal gaat het om een hoge Aktie.

 • »Brugpennen

  Eén van mijn brugpennen is gebroken. Hoe krijg ik hem eruit?

  Neem een vingerhoed, een blokje hout of iets anders dat je vingertop beschermt, steek je hand in het klankgat en duw de brugpen naar boven.

 • »Checklist elektronica

  Mijn gitaar geeft alleen maar brom!

  Checklist elektronica met de meest voorkomende storingen in elektrische en elektro-akoestische gitaren:

  • Geen geluid: signaaldraad in de kabel kapot / signaaldraad los in de uitgang / batterij leeg (alleen bij electro-akoestische gitaren of electrische gitaren met actieve elektronica)
  • Hevige brom: aardedraad in de kabel kapot / aardedraad los in de uitgang.
  • Lichte brom (verdwijnt bij het aanraken van het metaal van de uitgang): onvoldoende afscherming
 • »Compensatie

  Als ik hoog op de hals speel, wordt het vals!

  Theoretisch ligt het octaaf precies in het midden van een snaar. Maar om die toon te horen, moet de snaar wel eerst tegen de (12de) fret aangedrukt worden. Dit indrukken verhoogt de spanning in de snaar en daarmee de toonhoogte. Dit effect wordt gecompenseerd door de snaar te verlengen.

 • »Fretlijn

  Mijn snaren gaan heel gauw rammelen.

  Als het probleem in alle posities speelt, dan helpt het verhogen van de Aktie.

  Treedt het alleen op in een bepaald gebied, dan moet de fretlijn.(de denkbeeldige lijn door de toppen van de fretten) verbeterd worden. Dit kan door het stellen van de halspen of bij een instrument zonder halspen door het op de juiste plaats vlakken van de fretten.

 • »Fretten

  Mijn fretten zijn aardig ingesleten. Wanneer moeten ze vervangen?

  Meestal lijkt de slijtage erger dan het is. Voordat fretten vervangen moeten worden, kunnen je ze een aantal keer vlakken en opnieuw rondvijlen. Een voordeel van het vlakken van de fretten is dat oneffenheden in de fretlijn verdwijnen.

 • »Halspen

  Ik heb aan de halspen zitten draaien. Het werd er niet beter op!

  Aandraaien van de halspen (naar rechts) werkt tegen de snaarspanning in. Naar links draaien ontspant de hals. Bij een optimale afstelling van de pen zal de neiging tot rammelen over de hele hals hetzelfde zijn.

 • »Kambeen (zadel) & Kam (brug)

  Ik heb een nieuw kambeen maar zonder al die verschillende vlakjes.

  De kam, of beter het kambeen, is één van de twee eindpunten van de snaar. Het andere, bij de kop, is het topbeen. Beide bepalen, samen met de plaatsing van de fretten, de zuiverheid van de gitaar. De vlakken op het kambeen geven elke snaar zijn eigen compensatie, wat het instrument zo zuiver mogelijk zou maken. Maar in de praktijk is het voordeel t.o.v. een standaard kambeen niet van belang.

 • »Mechanieken

  Mijn mechanieken lopen stroef.

  Open mechanieken,  zoals bij een nylonsnarige gitaar, lopen beter met een beetje smering. Overtollig olie direct met een doekje verwijderen!

 • »Nylonsnarige gitaar

  Ik krijg les. Moet ik met een nylonsnarige gitaar beginnen?

  Voor kinderen zijn er diverse redenen om met een nylonsnarige gitaar te beginnen: de snaren zijn dikker, hebben minder spanning en dat voelt vriendelijk aan..Bovendien zijn er kleinere modellen te koop die het spelen aangenamer maken. Voor een volwassene zal de keuze meer gaan over de gewenste muziekstijl en het daarbij behorende instrument: klassiek, bossanova, samba en flamenco op nylon, en pop, folk en fingerpicking op een staalsnarige gitaar.

 • »Onderhoud

  Hoe moet ik mijn gitaar schoonhouden?

  Regelmatig. Een goed moment is bij het vervangen van de snaren..Gelakte gitaren kunnen worden afgenomen met een vochtig doekje of keukenrol. Voor handgebouwde, gepolitoerde instrumenten: volg de aanwijzingen van de bouwer.

  Het fretboard kan schoongemaakt met een droog pannensponsje. Een beetje citroenolie daarna geeft het hout weer diepte.

 • »Stemapparaat

  Wat is het beste stemapparaat?

  Stemapparaten gebruiken 3 technieken om de klank van het instrument op te nemen:

  • Met een microfoon. Werkt het best bij lastige signalen (bijv. 12-snarige gitaar)
  • Met een contactelement. Het stemapparaat wordt in zijn geheel op het instrument geplaatst. Een voordeel is dat het ongevoelig is voor omgevingsgeluid.
  • Via de uitgang van een elektrisch of elektro-akoestisch instrument. Het stemapparaat zit in een pedaal gebouwd, dat kan schakelen tussen een speel- en een stemmodus.

  Naast de gebruiksmogelijkheden is bij een stemapparaat ook de nauwkeurigheid van belang. Het moet nauwkeurig zijn maar niet té. Want dan blijf je bezig.

 • »Topbeen (nut)

  Het lijkt wel alsof ik mijn gitaar nooit goed gestemd krijg!

  Zoals het kambeen het ene uiteinde van het klinkende gedeelte van de snaar vormt, begrenst het topbeen de andere kant. Het topbeen zorgt er voor dat de snaren goed over de hals verdeeld liggen. Daarnaast bepaalt het topbeen de hoogte van de snaren t.o.v het fretboard Als de snaren niet hoog genoeg liggen, gaat een aangespeelde open snaar rammelen. Dat vinden muzikanten en verkopers van muziekinstrumenten niet leuk. Daarom houden ze het topbeen liever te hoog, waardoor gefrette noten in de eerste posities te hoog worden en al die mooie akkoorden vals.

 • »Vlakken

  Ik heb mijn gitaar nog maar kort en hij begint steeds meer te rammelen.

  Het inslaan van fretten gebeurde nog niet zo lang geleden met de hand. Tegenwoordig gaat dat mechanisch. Dit levert in eerste instantie een veel strakker resultaat, maar hout is een levend materiaal. Het is op één plek veerkrachtiger dan op een ander. Bovendien krimpt hout bij droogte om weer uit te zetten als het vochtiger wordt. Het gevolg: de fretlijn wordt onregelmatig met steeds meer tonen die rammelen . De oplossing van dit probleem is vlakken, zorgen dat alle fretten weer in één vlak liggen.

 • »Zwevingen

  Hoe krijg ik mijn gitaar goed gestemd?

  Als je zonder stemapparaat je gitaar stemt wekt dat vaak verbazing. Men denkt dat voor het stemmen buitengewone talenten vereist zijn. Niets is minder waar, iedereen kan op zijn gehoor stemmen. Het geheim is luisteren naar zwevingen. Zwevingen ontstaan als twee tonen bijna dezelfde frekwentie hebben en klinken als wah,wah, golfjes geluid. Hoe dichter de tonen bij elkaar liggen, hoe langzamer de golf. Het effekt verdwijnt en als de tonen precies gelijk zijn.